Startside      Aktuelt      Oppdrettet      Fransk vedder      Sachsengold      Andre kaniner      Kull      Til Salgs      Kaninhold      Kontakt      Linker   

 

 

 

Stell/Fôring      Avl      Bur      Ny kanin?      Flere kaniner sammen?      Sykdom      Kaninraser      Utstilling 

STELL

Klør

 

Kaninens klør må klippes jevnlig. Hvor ofte avhenger av hvor mye klørne slipes naturlig. En tommelfingerregel er at klørne skal klippes 3-4 ganger i året. Og alltid før utstilling. Klørne skal klippes et par mm fra nerven. Lyse kaniner har lyse klør som gjør det lettere å se nerven i hver enkelt klo enn hos mørke kaniner som har mørke klør. Normalt passer det å klippe der neglen begynner å bøye seg på tuppen. Dersom nerven vanskelig å se kan man bruke en lommelykt og lyse på kloa fra baksiden.

Har man litt erfaring med kloklipp gjør man dette lett alene. Er man usikker er det best å være to, en som holder og en som klipper. Klørne skal klippes med en klotang for smådyr. Denne fås kjøpt i dyreforretninger.

Om du er uheldig og klipper nerven kan blødingen stoppes ved å holde en isbit på kloa.

 

 

Tenner

 

For at kaninens tenner skal kunne slipes naturlig må kaninen ha tilgang på høy og gjerne kvist fra for eksempel selje, rogn eller einerbær. Kaniner som har tannfeil skal umiddelbart tas ut av avl. Disse vil også trenge dyrlegebesøk for å få slipt ned tennene iblant. For mer informasjon om tannfeil se her.

 

 

 

FÔRING

 

Det er mye som sies om fôring av kaniner. Jeg mener man kommer langt med sunn fornuft. Det er stor forskjell på fôring av en dvergrase og en kjempe rase.


Den største feilen mange kanineiere gjør er feilfôring. Feil fôring fører til fordyelsesproblemen og vil i mange tilfeller ha døden som eneste utvei. Det første som gjelder fôring av kaniner er:

KANINER ER IKKE GNAGERE OG SKAL IKKE HA GNAGERBLANDINGER.

 

Som en god regel nummer to sier vi at:

HOVEDFÔRET TIL KANIN ER HØY, HØY OG ATTER HØY HELE TIDEN. Dette er en viktig kilde til ufordøyelig fiber som kaninen må ha for at fordøyelsen skal fungere optimalt. Kvaliteten på høy er viktig. Det skal lukte søtt og friskt og være grovt og grønt. Jeg vil anbefale alle å kjøpe høy fra en gård eller stall fremfor å kjøpe høy i dyrebutikk. Høy fra dyrebutikk er ofte dårlig i tillegg til at det har en høy pris. Høy skal oppbevares på et tørt og mørkt sted.

I tillegg skal kaninen ha rent vann UTEN vitamintilsetning hver dag!!  Vann skal som høy, være tilgjengelig døgnet rundt. En voksen kanin drikker ca 0,5l i døgnet, noen mer. Ei drektig hu kan drikke så mye som 2 liter per dag. Det er viktig at vannkopper/flasker rengjøres regelmessig.

 

Hos meg får kaninene: 

·         En blanding av FK kaninpellets, FK kraftfôr til ku (FORMEL80) og havre

·         Høy

·         Gress

·         Eple (Fjern kjernehus)

·         Gulrot

·         Litt salat en gang i blant(ikke næringsrikt)

·         Potetskrell i små mengder

·         Kokt potet

·         Tørt brød (Mye brød gir tykke kaniner)

·         Kvister av einer, selje og rogn (viktig for tennene å ha noe å gnage på)

 

FÔRING AV FRANSK VEDDER:

 

Fram til kaninen er ca 4 mnd skal den gå på ”fri” pellets (Varierer fra kanin til kanin). Dvs at den alltid skal ha pellets i fôrkoppen sin. Huer får lett hakepose. Det er tillatt å ha litt hakepose, men kaninen skal ikke drukne i den. Derfor er det viktig å kutte ned på pelletsen når kaninen begynner å få hakepose (ca 4mndr). Jeg har fôret med 1,5dl - 2,5dl per hu fra 4mndr alder. Alle huene har forskjellig fôrbehov så det er vanskelig å sette en mal for hvor mye en fransk vedder på 4mndr skal ha. Her må man prøve seg fram og se hva som fungerer på den enkelte kanin. Hannene mine får mer pellets enn huene, men dette er også individuelt. Voksne franske veddere skal ha 1dl – 2dl  pellets per dag. Noen huer bør få ennå mindre. Hanner har ofte behov for mer for ikke å bli tynne over ryggen. Det viktigste å passe på er at kaninen ikke blir overvektig. Dersom den blir for tykk så gå ned på pelletsen i en periode, og motsatt dersom den blir for tynn. Fransk vedder skal minst veie 5,5kg ved 8mnd. Derfor er det viktig at den blir fôret godt de første månedene av sitt liv. Har den ikke nådd 5,5kg ved 8mnd vil den heller ikke oppnå minstevekt uten at hakeposen blir kjempe stor (hunner). Etter å ha snakket med flere oppdrettere av rasen har jeg fått forståelse for at fk kaninpellets ikke holder alene til oppfôring av ungdyr av denne rasen for å få de opp i matchvekta på 5,5kg+. Det må blandes inn ku evnt. grisepellets. Her får de 25% Kaninpellets og 75% Formel 80 kjøpt på FK.

 

 

FÔRING AV SACHSENGOLD

 

Frem til kaninen er 3mnd bør den ha fri tilgang på pellets. Deretter er det nokså individuelt hva en kanin behøver av pellets. Noen klarer seg med 1dl, mens andre igjen har behov for mer. Voksne huer får 0,5-0,6dl pellets hos meg per dag. Voksne hanner får 0,8-1dl. Det er viktig å ikke fôre for godt med pelletsen. Huer av denne rasen skal ikke ha hakepose.

 

FELLES FOR BEGGE RASER

 

Som trivselsfôr kan man gi kaninene grønnsaker. I tilegg til at kaninene elsker det inneholder det også mange viktige næringsstoffer. Det som er viktig er å introdusere en og en grønnsak og i små mengder i starten så kaninmagen ikke får sjokk (diare, kolikk). En utfyllende liste over grønnsaker kainer kan spise finner du her.

 

Om sommeren kan du gå ned litt på pelletsen og erstatte med grønt høstet ute i naturen, som f.eks. løvetann, engress, selje-, rogn,- og einekvister. Dessuten gir jeg jevnlig blåbærlyng, som bl.a. er forebyggende på løs avføring. Blåbær virker som kjent stoppende på diare.

 

Når kaninmagen skal tilvendes gress eler andre ting så prøv med litt av gangen. Gi litt gress dag 1, går det bra kan du gi litt mer gress dag 2 osv. Dette er for å unngå at den får vondt i magen. Skulle kaninen få diarè så fôr kun med høy og rikelig med rent vann noen dager. Dersom det ikke går over kan du prøve å gi den blåbærsaft et par dager. OBS!! sukkerfri blåbærsaft! Havregryn gjør også nytte ved diarè.  

 

Det er alltid lurt å ha en flaske renset flytende parafin i kjøleskapet om det skulle bli forstoppelse. 3ml i en engangssprøyte sprøytes da inn i munnen morgen og kveld til det kommer avføring. Maser også magen. Ved forstoppelse: fôr kun med høy og friskt vann til magen er stabilisert igjen. Introduser da pellets i små mengder